Lauko prieskoniniai augalai

augalai

Valgyti savo užaugintomis žolelėmis pagardintą maistą ypatingai malonu. Juk prieskoniniai augalai paskanina patiekalą bei suteikia jam savitą skonį ir aromatą. Negana to, prieskoninės žolelės taip pat turi gydomųjų savybių. Švieži jų lapeliai – natūralus antioksidantų šaltinis, o prieskoniniuose augaluose esančios antimikrobinės medžiagos palaiko tinkamą žarnyno mikroflorą.

Tad be įprastinių krapų, petražolių ar kitų prieskonių, galite pamėginti auginti ir kitas, ne ką mažiau vertingas žoleles. Daugeliui iš jų reikia mažai priežiūros, jos kvapnios, sveikos ir puošnios.

Vaistinė agurklė

Gana retas svečias mūsų lysvėse, nors ji tikrai verta ypatingo dėmesio. Tai vienmetis, lengvai auginamas, agurkais kvepiantis augalas. Agurklė labiausiai vertinama dėl savo švelnaus skonio. Lapais ir žiedais gardinamos salotos, troškiniai ar sriubos, šaltibarščiai, sviestas, grietinė,  sūriai, jogurtai bei raugiami agurkai. Žiedų ir džiovintų stiebų antpilas vertinamas dėl savo gaivinančio efekto ir dažnai naudojamas salotoms paskaninti. Iš augalo sėklų gaminamas vertingų gydomųjų savybių turintis aliejus. Agurklę, geriausia, vartoti šviežią, tada ji turi daugiausia naudingųjų savybių, tačiau galima ir džiovinti.

Mažoji kraujalakė

Daugiametis ir labai naudingas augalas. Deja, pas mus auginamas gana retai. Kraujalakės lapeliai naudojami salotoms, dedami į jau pagamintus mėsos, žuvies ar varškės patiekalus, jais gardinami sumuštiniai. Lapelius geriausia vartoti šviežius, nes džiovintuose beveik neišlieka naudingų savybių bei pikantiško, riešutus primenančio, skonio. Tad žiemai lapus galima konservuoti aliejuje ir acte, o sumaišius su petražolėmis, krapais ar peletrūnu – net ir sūdyti.

Sėjamoji gražgarstė

Arba kitaip, rukola, puikiai dera prie sūrio, tinka gardinti salotas, ar puošti patiekalus. Tačiau jos skonis labai specifinis ir gana aštrus, ne visiems patinkantis, tad geriausia ją vartoti po truputį. Gražgarsčių lapeliai vartojami tik švieži.

 

Leave a Reply

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.